Renovation Story

Westside Center

Renovation Story

Westside Center

Hillcrest Development purchased this former food products manufacturing building situated on 25 acres. The property was previously owned and operated by Sandoz, Novartis, and by Nestle, but had been vacant for several years.

We re-branded the property Westside Center, appropriately named for its centralized and strategic location just south of the intersection of Highway 100 and Interstate 394 in St. Louis Park, Minnesota. The renovation of Westside Center included substantial interior demolition, environmental remediation, and installation of new HVAC, electrical, plumbing, and lighting systems.

Westside Center quickly attracted and secured many commercial tenants seeking modern facilities close to downtown Minneapolis, whether for creative class offices, industrial service production, corporate headquarters, or other commercial uses. In less than one year from the date of purchase, Westside Center was approximately 90% leased. Hillcrest Development is proud of the transformation of this empty property and the community impact it has had.

Address: 5320 West 23rd Street, St. Louis Park

Built: 1950s

Building size: Approximately 278,000 SF

Prior uses: Heavy manufacturing, industrial, office

Re-development timeline: The building was purchased in August 2014.  Hillcrest performed environmental remediation, site work, and building renovations within 12 months. Westside Center was also expanded by 40,000 square feet in 2015.

Fact: Westside Center houses more than 400 living-wage jobs.

Abated contaminants: The buildings had asbestos-containing materials (ACM) throughout as well as  lead-based paint (LBP). In addition, an area near the building had diesel range organics (DRO) and gasoline range organics (GRO). The site also had significant concrete debris and miscellaneous fill.

Grant support: The project received $365,733 from the Metropolitan Council Livable Communities Tax Base Revitalization Account in June 2014 to support environmental remediation.

Property information: Energy efficient lighting was installed and the HVAC systems improved. New, large, energy-efficient windows were strategically incorporated into the buildings. Landscaping was replaced with pollinator-friendly species, and native and drought-tolerant plants were chosen to minimize water use. A mix of deciduous and coniferous trees were selected for climate and site resilience. Previously uncollected and untreated stormwater is now managed through a series of filtration swales and a pond, then released at a controlled rate to the city system. The North Cedar Lake Regional Trail borders the property to the north. To support bike commuter tenants, interior bike racks and showers were constructed. The site offers recycling and organics collection, and provides information regarding waste reduction to tenants.

For more information, contact Scott M. Tankenoff.